САЩ и Великобритания нанесоха масирани въздушни удари по цели на хусите,

...
САЩ и Великобритания нанесоха масирани въздушни удари по цели на хусите,
Коментари Харесай

Трепят хусите в Йемен

САЩ и Англия нанесоха масирани въздушни удари по цели на хусите, които управляват по-голяма част от територията на Йемен. В интервенцията вземат участие американският самолетоносач „ Дуайт Айзенхауер “, бойни кораби и нуклеарната подводница „ Флорида “ от клас „ Охайо “, въоръжена с ракети „ Томахоук “.

Австралия, Канада, Бахрейн и Нидерландия са оказали поддръжка за интервенцията. Говорител на хусите разгласи, че са били бомбардирани столицата Сана, градовете Худейда и Саада, както и цялата област Дамар. Американският министър на защитата Лойд Остин съобщи, че цели на ударите са били дронове, кораби без екипаж, установки за ракети, крайбрежни радари и уреди за наблюдаване.

В взаимно изказване на САЩ и съдружниците им се споделя, че ударите в Йемен са имали за цел да пресечен и понижат опциите на хусите да заплашват международната търговия в Червено море. Вашингтон и Лондон декларират, че в лицето на продължаващата заплаха няма да се поколебаят да защитят свободното придвижване на търговски кораби по един от най-важните морски пътища в света. Коалицията разгласи, че е добре готова, с цел да отговори на възможна ответна офанзива от страна на хусите. От 2016 г. това е първата сходна интервенция против свързаната с Иран формация.

„ Проведохме тази забележителна многонационална интервенция, с цел да изпратим ясно обръщение на хусите, че офанзивите, които правят от 19 ноември до през днешния ден, няма да бъдат толерирани. Тези удари бяха ориентирани съответно към обекти, за които се знае, че разполагат с радари, ракети и благоприятни условия за безпилотни летателни апарати, които са разрешили на хусите да правят тези удари. Така че отсега нататък задачата е да се понижи и наруши способността им да вършат това в бъдеще ”, съобщи Патрик Райдър, представител на Пентагона.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР